Erasmus, molt més que unes beques. Volem més Europa i més educació!

Aquests dies veiem a les notícies com mentre que la Unió Europea ha augmentat la partida econòmica destinada a les beques Erasmus, la dreta que ens governa ha reduït els temps d’estada del nostre alumnat l’estranger. Una reducció que afecta a l’aprenentatge dels idiomes, eina essencial per al diàleg intercultural, i a la comprensió dels valors i la idiosincràsia del país escollit per estudiar.

Aquesta modificació i la veritable descomposició dels objectius del programa no són només un atac al nostre jovent (un altre més),  sinó que també representa un atac a l’educació cosmopolita i de qualitat que mereixem tenir i a un dels fets que materialitzaven millor la creació de la identitat col·lectiva europea: el demos europeu.

Aquest canvi, aquesta retallada, és la sentència de mort de la igualtat d’oportunitats, que permetia, independentment de la posició econòmica, estudiar fora i conèixer món. Obrir els ulls i veure que, més enllà de les nostres fronteres, hi ha altres referents, altres maneres de gestionar i de viure.

Aquest colp als drets de la joventut s’afegeix a altres excessos de la dreta que són contraris a la consolidació de valors de ciutadania col·lectiva, com, i poso només tres exemples, la desaparició de mitjans de comunicació d’àmbit europeu, la venda de nacionalitats europees, en el cas de Malta, o la vulneració de la lliure circulació de persones, mai de capitals!!!

Per què volen reduir el concepte de ciutadania? Per què ens volen treure el sentiment de pertinença a Europa? Ens volen febles i submisos? Sense la creació d’aquest sentiment europeu, no assolirem una Europa federal i dels drets. Una Europa de la dignitat i de les persones. Una Europa igualitària i de justícia social. Estan marcant el camí de l’Europa dels mercats, de la desigualtat, del capital, de la precarietat, però no dels drets i de la ciutadania. És això el que volen?

Parlem sovint de redemocratitzar les institucions europees per apropar els processos democràtics al poble europeu. Però per tal de fer això calen, d’una banda, reformes institucionals i, d’altra, crear i consolidar un demos europeu.

Nosaltres, els i les socialistes, volem consolidar un poble europeu, una ciutadania europea, moderna i progressista, per fer front a l’antieuropeisme i el populisme que tant convé a alguns privilegiats i tant de mal ens fa a la resta.

Per a aturar la dreta i reconquerir el poder ciutadà, necessitem més educació i més Europa. Amb coratge, preparació i honestedat aconseguirem l’Europa amb la qual somiem!

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s